Fouriertransform ger pris till Disruptive för dess revolutionerande nya material Upsalite®

Som partner till 33-listan över ”Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag” ger Fouriertransform Disruptive Materials ”Årets diamant” och 100 000 kr att avropas i tjänster från Fouriertransforms portföljbolag.

”Bolaget har utvecklat ett revolutionerande nytt material som har en enorm förmåga att suga åt sig fukt. Det är dessutom billigt att tillverka, är helt ofarligt och kan lösa stora tekniska problem. När Upsalite® blev känt fick bolaget direkt mer än 1000 förfrågningar från hela världen. Bolaget arbetar nu upp produktionen till industriell skala och har redan idag startat upp ett 30-tal kundsamarbeten”, säger Per Nordberg, VD Fouriertransform AB.

”Vi är mycket glada att Fouriertransform har uppmärksammat oss på det här sättet. Bolaget bildades efter att forskare vid Uppsala Universitet upptäckt ett revolutionerande nytt material med mycket spännande egenskaper. Materialet döptes till Upsalite® efter staden där det upptäcktes och presenterades för världen för första gången via en artikel i tidskriften PLOS ONE. I samband med detta skrevs det om Upsalite® i världspressen och materialet blev benämnt ”det omöjliga materialet” eftersom det ansetts vara omöjligt att producera i över hundra år. Kunderna står nu på kö (över 3000 kunder har hört av sig för att köpa Upsalite®) och bolaget växer och skalar upp produktionen för att kunna möta kundernas efterfrågan.

”Det unika med Upsalite® är att materialet består av små små porer som är runt 5 nanometer i diameter vilket gör att materialet är mycket fuktabsorberande så att det kan filtrera gaser och vätskor samt att kunna stabilisera och öka lösligheten på svårlösliga läkemedel. Upsalite® är dessutom helt ofarligt då det består av magnesiumkarbonat och de ingående råvarorna (magnesiumoxid och koldioxid) är mycket billiga och tillgängliga”, säger Mattias Karls, VD Disruptive Materials AB.

För ytterligare information:

Per Nordberg, VD Fouriertransform AB, tel. 08-410 40 601
per.nordberg@fouriertransform.se

Mattias Karls, VD Disruptive Materials AB, tel. 070-348 35 20
mattias.karls@disruptivematerials.com

Fouriertransform är ett statligt venture capital-bolag som på kommersiella grunder stöder innovativa bolag och företagare som kan bidra till att vitalisera svensk tillverkningsindustri. Bolaget har en investeringsram på totalt 3 miljarder kr och tillför förutom kapital även kompetens via kvalificerade medarbetare och ett nätverk av experter.
www.fouriertransform.se

Disruptive Materials är ett materialteknikföretag med sina rötter i Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Bolaget säljer och marknadsför det patentsökta materialet Upsalite®. Materialets unika egenskaper kommer att skapa stora kundvärden inom en rad olika applikationsområden som t ex avfuktning, gasrening, vattenrening och inom läkemedelsindustrin.
www.disruptivematerials.com

33-listan, ett samarbete mellan Affärsvärlden och Ny Teknik och Partners. Vilka är dagens nya teknikbolag som har potential att bli morgondagens börsjättar? För att ta reda på det har tidningarna Affärsvärlden och Ny Teknik skapat vad de anser vara den viktigaste listan just nu - “Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag”.

Nyhetsarkiv