Fouriertransform investerar i Lamera AB, ett banbrytande teknikföretag i Göteborg, specialiserat på lättviktsmaterial

Efter transaktionen kommer Fouriertransform att äga 27 procent och den nuvarande huvudägaren, Midroc New Technology, kommer att behålla 27 procents ägarandel.

“Lamera som bedriver verksamhet inom Cleantech och lättviktsmaterial är viktig för utvecklingen av svenskt näringsliv. Behovet av lättviktsmaterial kommer att växa betydligt under de närmaste 20 åren framförallt för att kunna möta kraven på sänkta CO2-utsläpp och de ökande transportkostnaderna. Med Lameras Hybrix-produkt kan kunder som kräver hög prestanda ersätta rostfritt stål, kolstål eller aluminiumplåt med Hybrix för att åstadkomma stora vikt- och kostnadsbesparingar. Som en långsiktig och finansiellt stark ägare kan vi aktivt stödja Lameras fortsatta expansion”, säger Per Nordberg, VD för Fouriertransform.

Under det senaste decenniet har Lamera utvecklat och förbättrat en idé, som härrör från Volvo, till en kommersiellt gångbar produkt. Produkten bygger på den senaste tekniken inom laminering och resultatet är en unik, patenterad och formbar komposit (ett så kallat sandwichmaterial) som väger cirka 50 procent mindre än konventionell plåt men har samma hållfasthet. Hybrix har 16 procents lägre miljöpåverkan än rostfritt stål och aluminium och 40 procents mindre miljöpåverkan än koppar ur ett livscykelperspektiv. Lameras team har nyligen lyckats att kraftigt sänka tillverkningskostnaderna vilket ger en stor möjlighet att introducera Hybrix på en mängd nya marknader där överlägsen prestanda och pris är viktiga faktorer. Som en del av Lameras kommersialiseringsprocess och för att möta kundernas ökade efterfrågan, ska företaget nu investera i en ny produktionslina och ökade marknadsföringsinsatser.

“Lamera är nu i ett stabilt läge och redo för fortsatt tillväxt. Vi är mycket glada över att ha fått Fouriertransform som ny partner. En stabil ägare med ett långsiktigt perspektiv och hög industriell kompetens kommer att ge Lamera goda möjligheter för bolagets fortsatta expansion. Vår vision är att revolutionera stålindustrin, precis som spånskivorna en gång revolutionerade träförädlingsindustrin. Vi strävar efter att bli världsledande inom ultralätt kompositmetall “, säger Bengt Nilsson, VD för Lamera.

För ytterligare information:
Erik Sterner, Investment Director, Fouriertransform AB, tel. +46 708 433 335
Bengt Nilsson, CEO, Lamera AB, tel. +46 738 53 65 08

Nyhetsarkiv