Fouriertransform investerar i återvinningsföretaget re:newcell

Fouriertransform, det statliga venture capital-bolaget, har tillsammans med investmentbolaget Girincubator investerat 48 miljoner kronor i det svenska innovationsföretaget re:newcell. Investeringen ska användas till att bygga världens första produktionslinje för textilmassa från återvunna textilier.

Den ökande produktionen av textilier är en av världens stora miljöutmaningar. Bomullsodling, till exempel, kräver mycket bevattning och odlas i länder med begränsad tillgång på såväl vatten som odlingsbar mark. Ett annat exempel är oljebaserade syntetiska fibrer, som finns i polyester, som släpper ut stora mängder växthusgaser och som inte är biologiskt nedbrytbara.

Endast en mycket liten del av alla kläder återanvänds och en ännu mindre andel återvinns. Ett räkneexempel visar att om 1 kilo kläder återvanns i stället för att tillverkas av dagens råvaror skulle vi spara 3,6 kilo koldioxid, 6 000 liter vatten, 0,3 kilo kemiska gödningsmedel och 0,2 kilo bekämpningsmedel mot insekter.

Det svenska innovationsföretaget re:newcell har tagit fram en patenterad process för återvinning av cellulosabaserade textilier, som bomull och viskos. Med re:newcells återvinningsprocess skulle miljöpåverkan från textilindustrin drastiskt kunna minskas. Processen skulle också minska transporter, avfall och öka tillgången på vatten och odlingsbar mark för matproduktion.

Den investering på sammanlagt 48 miljoner kronor som Fouriertransform och Girincubator nu gör ska användas till att i värmländska Kristinehamn bygga världens första produktionslinje för textilmassa från återvunna textilier.  

”re:newcell ligger helt i linje med Fouriertransforms strategi att investera i tillverkningsindustri av världsklass med högt innovationsinnehåll och möjlighet för en global tillväxt. Teknologin utgör potentiellt en viktig framtida cirkulär lösning för att på ett ansvarsfullt sätt klara utmaningen för att försörja den växande efterfrågan i världen på textil där bomull är en begränsad resurs för mode- och textilindustrin.”, säger Per Aniansson Investment Director Fouriertransform.

”Målet med re:newcell är att vara med och skapa en modern textilbransch med resurseffektiva processer och material. Det är med stor glädje som vi nu tar nästa steg i bolagets utveckling, med en första produktionslinje och en mycket stark ägarkrets.” säger Malcolm Norlin, en av grundarna i re:newcell och ordförande i Girincubator.

Teknologin är sprungen ur forskning och utveckling av Prof. Mikael Lindström och Prof. Gunnar Henriksson samt Dr. Christofer Lindgren, samtliga vid KTH i Stockholm. 

För ytterligare information
Per Nordberg, CEO, Fouriertransform AB, +46 8 410 40 601
Per Aniansson, Investment Director, Fouriertransform, +46 708660429
Henrik Norlin, Girincubator och styrelseledamot re:newcell AB, +46 739898895

.pdf

Fouriertransform är ett statligt venture capital-bolag som på kommersiella grunder stöder innovativa bolag och företagare som kan bidra till att vitalisera svensk tillverkningsindustri. Bolaget har en investeringsram på totalt 3 miljarder kr och tillför förutom kapital även kompetens via kvalificerade medarbetare och ett nätverk av experter.
www.fouriertransform.se

Girincubator AB är ett familjeägt investmentbolag med fokus på innovativa bolag med stor global potential inom hållbara affärer, typiskt baserade på cellulosa. Teamet har en lång och framgångsrik historia när det gäller att utveckla sådana produkter, lösningar och bolag för världsmarknaden. Girincubator är baserat i Stockholm.

Om re:newcell
re:newcell AB är ett svenskt innovationsföretag inom hållbar textilåtervinning. Huvudfokus är på återvinning av bomull och andra cellulosa-baserade material. Bolaget uppför nu, i Kristinehamn, världens första produktionslinje för textilmassa från återvunna textilier. Totalt finns ca 29 miljoner ton cellulosa-baserad fiber att återvinna globalt, varje år. re:newcells ambition är att återföra sådan fiber till värdekedjan för att på så sätt skapa en cirkulär mode- och textilindustri. Mer information: www.renewcell.se

Nyhetsarkiv